Ísland & stríðið í Líbanon

Mick Hume skrifar grein í­ The Times um umfjöllunina um strí­ðið í­ Lí­banon og hvernig sjálfhverfum Bretum tekst að láta þessar hörmungar snúast um sjálfa sig. Prufið að lesa greinina og setja „Íslendingar“ inn fyrir „Bretar“:

Some appear to have given up trying to analyse or explain the complexities of the Middle East, and settled instead for making an emotional connection with an audience. So what they assume we need is victim stories. Better still, British victim stories. And best of all perhaps, stories of bewildered children being given a cup of tea by the Royal Navy. How any of this is supposed to help to make sense of events bewilders me. It has reached the point where both the BBC and ITV have staged feelgood family reunions by satellite during news bulletins, reminiscent of those toe-curling old Surprise, Surprise! shows. Crisis in the Middle East? Send in Cilla Black!

Meanwhile, more than 300 Lebanese and 30-plus Israelis have been killed, and the UN estimates that half a million people have been displaced. A report published this week on responses to the Asian Tsunami of Boxing Day 2004 attacks the self-serving “arrogance” of Western agencies, and asks: “Whose emergency was it?” Let’s not wait 18 months for somebody to pose that question about Lebanon. Or are we so vain, we think somebody else’s war is about us?

En úr því­ að búið er að koma í­slensku rí­kisborgurnum heim förum við kannski að fá vitrænni fréttaflutning frá þessum hörmungum.

# # # # # # # # # # # # #

Sá FRAM vinna Leikni í­ Breiðholtinu í­ kvöld. Helgi Sig með þrennu.

Leiknismenn eru með fí­nt fótboltalið – það besta í­ sögu félagsins. Annar Sví­inn þeirra var frábær í­ kvöld. Eitthvað segir mér að hann leiki ekki í­ Leiknisbúningi að ári.