í nú að fara rukka fyrir Facebook?

í kaffistofu Pressunnar hefur mönnum borist til eyrna sú skemmtilega saga að til standi að breyta Facebook í­ áskriftarvef. „Hafa skal það sem skemmtilegra reynist“ er vonandi í­ hávegum haft á þessari kaffistofu sem og öðrum. Sem unnanda flökkusagna þá hefur saga sem þessi gengið allavega um YouTube, MSN, Hotmail og Yahoo svo ég muni eftir. Sjálfsagt eru sí­ðurnar og forritin mikið fleiri.

En hvað varðar Facebook þá segir Sheryl Sandberg segir t.d. í­ viðtali við BusinessWeek í­ aprí­l fyrr á þessu ári aðspurð hvort til greina komi að rukka fyrir notkun á Facebook:

The answer is no, we are not planning on charging a basic fee for our basic services. Once again, that question stems from people thinking we’re growing so quickly, we’re running out of money. We’re growing really quickly, but we can finance that growth. We’re not going to charge for our basic services.

Skoði menn málið betur þá væri það arfa vitlaus ákvörðun að rukka venjulega notendur fyrir venjulega notkun. íhrifin gætu orðið þau að milljónir manna myndu hætta að nota sí­ðuna sem fær inn tekjur með því­ að selja auglýsingar, sérsniðnar að hverjum og einum notanda eftir því­ hvaða orð hann hefur slegið inn á prófí­linn sinn.  Auglýsendur sjá mikinn hag í­ þessu fyrirkomulagi eins og það er í­ dag. Segja það meira að segja vera nánast of gott til að vera satt. Lí­klegast verður fyrsta skrefið ef farið verður út á þá braut að rukka fyrir notkun að hægt verði að kaupa einhverskonar „premium account“ eins og er í­ boði á mörgum sí­ðum. Þannig gætirðu keypt þér ákveðin forréttindi á sí­ðunni umfram aðra notendur. En við, litla Gunna og litli Jón ættu að sleppa.

2 replies on “í nú að fara rukka fyrir Facebook?”

 1. Lagos, Nigeria.
  Attention: The President/CEO
  Dear Sir, Eggert Sólberg Jónsson

  Confidential Business Proposal
  Having consulted with my colleagues and based on the information gathered from the Nigerian Chambers Of Commerce And Industry, I have the privilege to request for your assistance to transfer the sum of $47,500,000.00 (forty seven million, five hundred thousand United States dollars) into your accounts. The above sum resulted from an over-invoiced contract, executed commissioned and paid for about five years (5) ago by a foreign contractor. This action was however intentional and since then the fund has been in a suspense account at The Central Bank Of Nigeria Apex Bank.
  We are now ready to transfer the fund overseas and that is where you come in. It is important to inform you that as civil servants, we are forbidden to operate a foreign account; that is why we require your assistance. The total sum will be shared as follows: 70% for us, 25% for you and 5% for local and international expenses incident to the transfer.
  The transfer is risk free on both sides. I am an accountant with the Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC). If you find this proposal acceptable, we shall require the following documents:
  (a) your banker’s name, telephone, account and fax numbers.
  (b) your private telephone and fax numbers — for confidentiality and easy communication.
  (c) your letter-headed paper stamped and signed.
  Alternatively we will furnish you with the text of what to type into your letter-headed paper, along with a breakdown explaining, comprehensively what we require of you. The business will take us thirty (30) working days to accomplish.

  Please reply urgently.
  Best regards
  Magnús Elvar Jónsson

 2. Halló halló

  Ertu ekki á moggablogginu lí­ka? Okkur vantar þig þangað að skrifa.

Comments are closed.